Partenerii

evenimentului:

 

Consiliul Concurentei

din Romania

 

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

 

Camera Deputatilor, Parlamentul Romaniei

     

            

Ambasada Portugaliei

in Romania

 

 

Concurrences &

e-Competitions

 

 

Asociatia Consultantilor in Concurenta si pentru Promovarea Culturii Concurentei in Romania

 

SPONSOR

al evenimentului:

 

 

 

Parteneri Media

ai evenimentului:

 

Romania Libera

 

The Money Channel

 

N24 TV

 

Radio Bucuresti

 

Tribuna Economica

 

Smart Financial

 

Smart Bank

 

Economie si

Administratie

Locala

 

 

PRwave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMINARII                             


   8 noiembrie 2007, Bucureşti - Palatul Parlamentului

Ziua Europeană a Concurenţei şi Competitivităţii în România - ediţia aI III-a

 

Sub Patronajul Onorific al Presedintiei Uniunii Europene si cu sprijinul Ambasadei Portugaliei in Romania,  Consortiul Organizatoric al Platformei CEFTAC fondata in octombrie 2004 (Central European Advocacy for a Fair and Transparent Competition) in parteneriat cu Consiliul Concurentei din Romania, desfasoara la Palatul Parlamentului, in data de 8 noiembrie 2007, lucrarile celei de-a treia editii a Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania, sub coordonarea tehnica a Fundatiei EUROLINK - Casa Europei.

 

Genericul sub care se desfasoara in acest an dezbaterea publica este: “The sharing of responsibilities and prerogatives between the national authorities and the European Commission regarding the competition regime after Romania’s accession to the EU” ("Roluri si Prerogative interne si comunitare privind regimul Concurentei si acordarea Ajutoarelor de Stat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana"). Pe langa personalitatile politice si diplomatii invitati, tema propusa va fi dezbatuta in comun de expertii Consiliului Concurentei, specialistii/consultantii in concurenta din randul societatilor de avocatura si al consilierilor juridici, ai altor experti din domeniul privat, cat si prin contributia actorilor din mediul de afaceri – intreprinzatori, manageri, si alti practicieni.

 

Noutatea din acest an este ca o sectiune speciala a lucrarilor va fi dedicata respectarii si aplicarii legislatiei UE in privinta implementarii programelor finantate cu Fonduri Structurale, in special in ceea ce priveste transpunerea legislatiei si a procedurilor specifice achizitiilor publice si notificarea Ajutoarelor de Stat.

 

In partea finala, conform traditiei, Casa Europei, in contextul marcarii unui deceniu de la infiintarea organizatiei, va decerna si distinctia anuala Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana. Festivitatea este urmata de un Cocktail de gala.

 

In situatia in care sunteti interesati sa deveniti Partener Oficial, Sponsor sau sa participati la acest eveniment, va rugam sa contactati Secretariatul Consortiului Organizatoric la tel./fax: (021) 230.49.97; 231.52.88 sau e-mail: eurolink@b.astral.ro.

 

 

Pentru conformitate,

EUROLINK-Casa Europei


ARGUMENT

sau

De ce merita sa particip la editia a treia a Zilei Europenene a Concurentei in Romania?

Dupa cum ne amintim, incheierea negocierilor asupra Capitolului Concurenta intre Romania si Comisia Europeana a fost unul dintre cele mai problematice, ajungandu-se chiar in situatia blocarii aderarii Romaniei in cazul in care nu s-ar fi reusit adaptarea si implementarea legislatiei europene in domeniu. In acea perioada (2004-2006), activarea Platformei CEFTAC,  prin parteneriatul cu Consiliul Concurentei si sprijinul direct al unui proiect finantat initial de Uniunea Europeana, coordonata din partea societatii civile de EUROLINK-House of Europe, a permis ca sa fie depasite multe obstacole si chiar sa fie elaborata si lansata pe CD, in noiembrie 2006 la Palatul Parlamentului, “Carta Alba a Concurentei si Competitivitatii” pentru perioada anilor 2006-2008.

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, mai ales in perspectiva adancirii integrarii economice in Piata Unica europeana si a accesarii Fondurilor Structurale de catre sectorul de afaceri din Romania, a finantarilor in domeniul cresterii competitivitatii economice si al dezvoltarii regionale, a intervenit o tot mai mare complexitate a problemelor cu care trebuie sa se confrunte firmele pentru respectarea unui regim european corect si transparent in domeniul concurentei si asigurarii competitivitatii, in noul climat al internationalizarii afacerilor si al investitiilor straine in Romania. Pe celalalt plan, autoritatile de reglementare si control, in speta Consiliul Concurentei, dar si Ministerul Economiei si Finantelor, au de facut fata unor exigente, provocari si presiuni de lobby tot mai mari pe fundalul a numeroase fuziuni de companii, reorganizari juridice, cereri de notificare sau plangeri ale unor competitori care reclama diverse aspecte legate de distorsionarea regimului concurential, carente de informare transparenta, aspecte neconcurentiale in organizarea procedurilor de achizitii publice sau solicitarii ajutoarelor de stat direct catre Comisia Europeana de la Bruxelles.

Continutul de utilitate informationala si manageriala practica, precum si componenta de influentare decizionala (lobby), in favoarea cresterii disciplinei concurentiale de pe piata romaneasca, a adaptarii manageriale rapide (compliance management) a companiilor inainte sau dupa absorbtii/fuziuni, ca si a fluentizarii procesului de accesare a Fondurilor Europene prin o cat mai buna aplicare a legislatiei armonizate, reprezinta principalele argumente ale unei participari corporative a unei firme sau a unui specialist/consultant la cea de-a treia editie a Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania.

In acest sens, evenimentul desfasurat dupa modelul si in ajunul European Competition Day organizata de Presedintia Uniunii Europene la Lisabona (noiembrie 2007), ofera participantilor urmatoarele 4 oportunitati concrete:

  • confruntare si dezbatere comuna cu reprezentantii Consiliului Concurentei si Comisiei Europene asupra principalelor probleme, neajunsuri, dileme si ingrijorari ale reprezentantilor mediului de afaceri si al furnizorilor de consultanta in domeniu cu privire la respectarea Legii Concurentei, dar si a concurentei neloiale prin situatii sau ilegalitati, altele decat cele sanctionate prin legea mai sus mentionata;

  • posibilitate de networking direct si lobby pentru imbunatatirea cadrului legislativ si a aplicarii acestuia de catre organismele competente, ca si identificarea modalitatilor de dialog structurat/conlucrare mult mai stransa si mai eficienta intre Asociatia Consultantilor in Concurenta si pentru Promovarea Culturii Concurentei, a asociatiilor de protectie a drepturilor consumatorilor, pe de-o parte, si departamentul specializat in Pilonul 3 de activitate a Consiliului Concurentei (informarea publicului si diseminarea culturii concurentei in cooperare cu societatea civila) si a Directoratului General „Competition” al Comisiei Europene;

  • procurarea prompta si posibilitatea actualizarii informatiilor din „Indreptarul Practic de integrare economica pentru operatorii romani de business”, cu accent pe co-finantarea investitiilor prin Fonduri Europene pentru Romania si alte programe UE suplimentare (BERD, BEI, EIF-JEREMIE), ce va fi lansat oficial cu aceasta ocazie;

  • sansa de a vizibiliza numele, preocuparile curente si activitatea propriei companii/organizatii pe diverse suporturi virtuale si prin contact cu partenerii, sponsorii si reprezentantii partenerilor media prezenti la eveniment, precum si atestarea prin Diploma de Participare a prezentei, pentru toti cei preocupati sa amelioreze comunicarea si formarea profesionala individuala/organizationala legata de aplicarea legislatiei concurentei si valorificarea practica a informatiilor/cunostintelor dobandite in activitatile si proiectele viitoare.


BENEFICIILE PARTICIPĂRII CORPORATIVE  

1. Asigurarea participării la:

  • Secţiunea I. “Modalităţi de delimitare şi interpretare juridică a responsabilităţilor şi a prerogativelor autorităţilor naţionale de reglementare şi ale Comisiei Europene privind regimul concurenţei şi acordarea ajutoarelor de stat după aderarea României la Uniunea Europeană”.  

  • Vin d'honeur si sesiunea de networking în prezenţa Înaltului Reprezentant al Preşedinţiei Uniunii Europene şi al Preşedinţiei României

  • Secţiunea II. Respectarea şi aplicarea legislaţiei europene în procesul absorbţiei Fondurilor Structurale. Studiu de caz: Aspecte ale organizării procedurilor de achiziţii publice şi notificarea granturilor ca Ajutor de Stat

2. Primirea:

  • Caietului Program al evenimentului, conţinând materialele bibliografice, precum şi prezentarea pe scurt a organizaţiilor şi companiilor partenere;

  • CD-ului “Oportunităţi şi provocări asupra mediul de afaceri autohton în condiţiile integrării în Piaţa Unică Europeană şi al accesării cu succes a Fondurilor Europene”. – îndreptar practic şi studii de caz pentru implementarea legislaţiei UE, cu accent special pe accesarea fondurilor post-aderare.

3.  Participarea la Ceremonia de Decernare a distincţiilor anuale Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană” (ed. a VI-a), urmată de un Cocktail oferit de EUROLINK-Casa Europei

 

4. Includerea numelui companiei/organizaţiei participante pe pagina de web a Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) si pe portalul EU-RO Clearing Funds - www.Portal.StructuralFunds.ro – Platforma de Acţiune şi Intervenţie Rapidă a Societăţii Civile în favoarea absorbţiei Fondurilor Europene.

 

5. Eliberarea unei Diplome de Participare la cea de-a treia editie a Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania, organizata sub egida Platformei CEFTAC.


CONSULTARE PUBLICA

In avanpremiera evenimentului, am initiat o consultare publica a participantilor, care colecteaza: solicitarile de informare si clarificari din partea Consiliului Concurentei / Platformei CEFTAC; recomandari concrete pentru cresterea transparentei decizionale si a gradului de consultare al agentilor economici si consumatorilor; sugestii privind imbunatatirea punerii in aplicare a legislatiei in domeniul concurentei.

 

Consultarea publica este menita sa structureze optim dezbaterea pe sectiuni din cadrul evenimentului, ca prin raspunsurile primite sa aduca problemele mediului de afaceri si specialistilor in atentia raportorilor speciali din partea Consiliului Concurentei, autoritatilor de management pentru Fondurile Strucuturale si Consilierilor Uniunii Europene din programele de twinning in domeniul Concurentei si al Competitivitatii pentru Romania.

 

Va rugam sa ne transmiteti Fisa de Consultare pana cel tarziu in data de 31 octombrie 2007.

 


Formular de Inscriere (doc. Word)

 

Fisa de Consultare (doc. Word)

 

Pachete de beneficii pentru Sponsorii/Partenerii evenimentului   (doc. Word)


 

Apel la prezentarea de articole/analize

pentru indreptarul practic pentru implementarea legislatiei UE

 

Va adresam invitatia de a contribui cu un articol de marime max. 10 pagini pe o tema legata de evenimentul Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania. Va fi inclusa, cu acceptul autorului, o scurta prezentare (5-6 randuri) a palmaresului profesional. Aceste articole vor fi editate pe CD-ul special "Oportunitati si provocari asupra mediul de afaceri autohton in conditiile integrarii in Piata Unica Europeana si al accesarii cu succes a Fondurilor Europene" care se va lansa cu ocazia evenimentului. Articolele pot sa mai fi aparut anterior si in alte publicatii, dar atunci trebuie solicitata permisiunea reproducerii partiale sau totale. 

 

Punctele principale de interes sunt:

  • Modalitatile practice de  aliniere si stimulare a competitivitatii produselor si serviciilor romanesti la nivelul Pietei Unice Europene si in concordanta cu reperele fixate de strategia UE adoptata la Lisabona.

  • Probleme si dileme procedurale cu privire la transpunerea in practica a legislatiei concurentei de catre companiile active in Romania

  • Exigentele si implicatiile economice ale standardizarii, in special pentru sectorul IMM

  • Relatia dintre consultantul/avocatul specializat in concurenta si Consiliul Concurentei in situatia notificarilor si a deschiderii unei investigatii

  • Problematica legata de competentele diferite ale autoritatilor nationale si a celor UE in materia acordarii ajutoarelor de stat si a incadrarrii granturilor UE ca ajutoare de stat

  • Problemele legate de competentele interne si implementarea lor ale Ministerului Economiei in privinta concurentei neloiale prin utilizarea publicitatii inselatoare, furtul bazelor de date, nerespectarea proprietatii intelectuale etc. Probleme intampinate de companiile romanesti.

  • Provocari si probleme in implementarea proiectelor cu Fonduri Europene - de la selectarea proiectelor pana la organizarea achizitiilor publice si sistemul de evaluare si auditare

  • Specificitatea documentelor anexa si implicatiile lor economice pentru cei care acceseaza Fondurile Europene

  • Dificultatile legate de sistemul de comunicare interinstitutionala si efectele asupra absorbtiei Fondurilor Europene

  • Relatia asociatiilor de protectia consumatorilor cu Consiliul Concurentei

 

Cele mai reusite lucrari vor fi distinse cu Diplome de Excelenta din partea Consortiului Organizatoric si pot fi propuse spre a fi editate in revistele Concurences si “E-competitions, publicate de Institute of Competition Law (Paris), partener al evenimentului. 

 

Data limita de transmitere a articolelor este 31 octombrie 2007.

 

in numele Consortiului Organizatoric,

 

Sever AVRAM

Coordonator Proiect

Presedinte executiv - EUROLINK-Casa Europei

 


Informaţii suplimentare şi înscrieri: www.HouseofEurope.ro ; eurolink@b.astral.ro


 

www.StructuralFunds.ro

Instrument de lucru dedicat mediului de afaceri şi comunităţilor locale interesate să participe la programe finanţate prin Fonduri Structurale.

Campania de adeziune a început! Afacerea ta este prezentă?

 

 


Evenimente anterioare organizate sub egida Platformei CEFTAC:

23 noiembrie 2006, Bucureşti                                                                                            Vezi mai mult Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania

Ediţia a II-a a Zilei Concurentei, organizată sub Patronajul de Onoare al Preşedinţiei Uniunii Europene

"Impactul Socio-Economic al Integrării României pe Piaţa Unică Europeană"


18 mai 2006, Bucureşti                                                                                                       Vezi mai mult Gala Platformei CEFTAC

Ediţia a II-a a Galei Platformei CEFTAC, organizată sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei Uniunii Europene

"Impactul Socio-Economic al Integrării României pe Piaţa Unică Europeană"


8 mai 2006, Constanţa                                                                                Vezi mai mult  Training Seminar

ciclu de sesiuni de informare, training şi consultanţă privind Fondurile Structurale

“Cum să ne pregătim în vederea integrării în Piaţa Unică Europeană şi pentru a utiliza Fondurile Structurale şi de Coeziune?”


24 martie 2006, Timişoara                                                                        Vezi mai mult  Training Seminar

ciclu de sesiuni de informare, training şi consultanţă privind Fondurile Structurale

“Cum să ne pregătim în vederea integrării în Piaţa Unică Europeană şi pentru a utiliza Fondurile Structurale şi de Coeziune?”


3-4 noiembrie 2005, Bucureşti                                                                 Vezi mai mult  Seminar European

Primul eveniment din România dedicat relaţiei Concurenţă - Competitivitate - Consumatori

Zilele Concurenţei şi Competitivităţii în România


19-21 mai 2005, Mamaia                                                                        Vezi mai mult  Seminar European de Training

sub Patronajul de Onoare al Autorităţii Naţionale pentru Turism şi al Ambasadei Republicii Italiene în România

“Concurenţa în turism şi în serviciile complementare sectorului turistic în perspectiva integrării economiei româneşti în Piaţa Unică Europeană


7 martie 2005, Bucureşti                                                                            Vezi mai mult   Seminar European

sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei Uniunii Europene şi al Preşediniţiei României cu sprijinul Programului PHARE al Uniunii Europene

Perspective şi sarcini ale mediului economic din România înainte de aderarea la Uniunea Europeană


7-10 octombrie 2004, Constanţa                                                             Vezi mai mult  Conferinţa Europeană

sub Înaltul Patronaj al  Dlui Mario Monti, Comisarul European pentru Concurenţă al Comisiei Europene şi a Dlui Mihai Berinde, Preşedintele Consiliului Concurenţei din România

Experienţe Central Europene ale integrării aquis-ului comunitar în domeniul concurenţei pe Piaţa Europeană unică. Pregătirea mediului de afaceri românesc pentru noua concurenţă europeană


top

acasă | harta site | link-uri | contacte                                                                                                                    
 
Copyright © 2005 EUROLINK - House of Europe. All rights reserved